Українська кухня надзвичайно різноманітна й багата на смаки, аромати та традиції. Її секрети передавалися з покоління в покоління, формувавши унікальну кулінарну спадщину. У цій статті ми представимо вам найзнаменитіші класичні рецепти української кухні, які повинен знати кожен гурман.
Борщ український
- 500 г мяса (свинина або яловичина)
- 2 буряки
- 5 картоплин
- 1 морквина
- 1 цибулина
- 1 перець болгарський
- 1 корінь селери
- 1 корінь петрушки
- 2 л води
- 100 г капусти квашеної
- 100 г сала свинячого
- 1 ч. л. оцту
- Сіль, перець, зелень до смаку
Спосіб приготування
- Відварити мясо до готовності.
- Обсмажити на салі буряк, моркву, цибулю і болгарський перець.
- Додати нарізану картоплю, селеру та петрушку.
- Довести бульйон до кипіння, додати овочі та квашену капусту.
- Коли овочі стануть мякими, додати мясо і проварити ще 10 хвилин.
- Влити оцет, посолити, поперчити і додати зелень.
Вареники з картоплею та цибулею
- 500 г картоплі
- 2 цибулини
- 200 г борошна
- 1 яйце
- 1 ст. л. олії
- Сіль, перець до смаку
Спосіб приготування
- Відварити картоплю і розімяти в пюре.
- Очистити цибулю і дрібно нарізати.
- Обсмажити цибулю на олії до золотистого кольору.
- Додати цибулю до картопляного пюре, посолити і поперчити.
- З борошна, яйця і води замісити тісто.
- Розкачати тісто тонким шаром і вирізати кружечки.
- На кожен кружечок викласти начинку і заліпити вареники.
- Відварити вареники в киплячій підсоленій воді, поки вони не спливуть на поверхню.
- Подавати вареники зі сметаною або смаженою цибулею.
Голубці
- 1 качан капусти
- 500 г фаршу мясного (свинина або яловичина)
- 200 г рису
- 2 цибулини
- 1 морквина
- 1 томатна паста
- 1 л бульйону
- Сіль, перець до смаку
Спосіб приготування
- Розділити качан капусти на листя і відварити їх в окропі кілька хвилин.
- Приготувати фарш: змішати мясний фарш з відвареним рисом, натертою цибулею та морквою. Посолити і поперчити.
- Викласти начинку на капустяні листя і загорнути голубці.
- Обсмажити голубці на сковороді до золотистої скоринки.
- Викласти голубці в каструлю, залити бульйоном і тушкувати до готовності (близько 40 хвилин).
Котлета по-київськи
- 500 г курячого філе
- 100 г вершкового масла
- 1 пучок петрушки
- 1 яйце
- 100 г борошна
- 100 г панірувальних сухарів
- Рослинна олія для смаження
- Сіль, перець до смаку
Спосіб приготування
- Нарізати куряче філе на відбивні товщиною 1 см.
- Відбити відбивні, посолити і поперчити.
- На кожну відбивну викласти по 1 ст. л. вершкового масла, змішаного з подрібненою петрушкою.
- Згорнути відбивну рулетиком і зафіксувати шпажкою.
- Обваляти рулетики в борошні, яйці і панірувальних сухарях.
- Обсмажити котлети на сковороді з розігрітою олією до золотистої скоринки.
- Знизити вогонь і довести котлети до готовності на сковороді або в духовці.
Сало
- 1 кг сала
- 100 г солі
- 50 г спецій (часник, перець, лавровий лист)
Спосіб приготування
- Натерти сало сіллю і спеціями.
- Загорнути сало в марлю або папір і прибрати в холодильник на 3-4 дні.
Українська кухня надзвичайно різноманітна і багата. У ній поєднуються традиції різних культур і регіонів, створюючи унікальний кулінарний калейдоскоп. Якщо ви хочете познайомитися з справжньою українською кухнею, обовязково спробуйте класичні рецепти, представлені в цій статті. Вони не тільки задовольнять ваш апетит, а й занурять вас в багатий світ українських кулінарних традицій.