Випічка домашнього хліба: легкі рецепти для всіх

Випічка домашнього хліба легкі рецепти для всіх

Чому варто випікати домашній хліб?

  • Контроль над інгредієнтами
  • Економія коштів
  • Свіжість
  • Задоволення від процесу

Класичний білий хліб

Інгредієнти:

  • 500 г пшеничного борошна
  • 1 ч. л. сухих дріжджів
  • 1 ч. л. цукру
  • 1 ч. л. солі
  • 250 мл теплої води

Приготування:

  1. У великій мисці змішайте борошно, дріжджі, цукор і сіль.
  2. Додайте теплу воду і замісіть мяке, еластичне тісто.
  3. Викладіть тісто на злегка присипану борошном поверхню та обімніть його до гладкості.
  4. Змастіть миску олією і викладіть у неї тісто. Накрийте плівкою і поставте в тепле місце на 1-2 години, або поки тісто не збільшиться вдвічі.
  5. Обмісіть тісто, що підійшло, і сформуйте з нього батон.
  6. Викладіть хліб на деко, застелене пергаментом, і випікайте в розігрітій до 200°C духовці протягом 30-40 хвилин, або поки хліб не стане золотистим і прозвучить глухий звук при постукуванні по його дну.
  7. Дайте хлібу охолонути на решітці перед нарізкою та вживанням.

Цільнозерновий хліб

Інгредієнти:

  • 300 г цільнозернового борошна
  • 200 г пшеничного борошна
  • 1 ч. л. сухих дріжджів
  • 1 ч. л. цукру
  • 1 ч. л. солі
  • 250 мл теплої води
  • 2 ст. л. лляного насіння
  • 2 ст. л. соняшникового насіння

Приготування:

  1. Змішайте обидва види борошна, дріжджі, цукор і сіль в одній мисці.
  2. Додайте теплу воду і перемішайте ложкою.
  3. Насипте лляне та соняшникове насіння, вимісіть тісто до однорідності.
  4. Змастіть миску олією, викладіть тісто і накрийте плівкою. Залиште в теплому місці на 1-2 години, або поки тісто не збільшиться вдвічі.
  5. Обмісіть тісто і розділіть його на дві частини. Сформуйте батони і викладіть їх на деко, застелене пергаментом.
  6. Накрийте батони плівкою і залиште на 30 хвилин, щоб вони підійшли.
  7. Випікайте хліб в розігрітій до 220°C духовці протягом 30-35 хвилин, або поки хліб не стане золотистим і прозвучить глухий звук при постукуванні по його дну.
  8. Дайте хлібу охолонути на решітці перед нарізкою та вживанням.

Часниковий хліб

Інгредієнти для тіста:

  • 300 г пшеничного борошна
  • 1 ч. л. сухих дріжджів
  • 1 ч. л. цукру
  • 1 ч. л. солі
  • 200 мл теплої води
  • 2 ст. л. оливкової олії

Інгредієнти для часникового масла:

  • 100 г вершкового масла, розмякшеного
  • 3 зубчики часнику, подрібнених
  • 1 ч. л. сушеного орегано
  • 1 ч. л. сушеного базиліка
  • сіль і перець за смаком

Приготування:

  1. Для тіста змішайте борошно, дріжджі, цукор і сіль в одній мисці.
  2. Додайте теплу воду і оливкову олію і замісіть мяке тісто.
  3. Викладіть тісто на злегка присипану борошном поверхню та обімніть його до гладкості.
  4. Змастіть миску олією і викладіть у неї тісто. Накрийте плівкою і поставте в тепле місце на 1-2 години, або поки тісто не збільшиться вдвічі.
  5. Для часникового масла змішайте всі інгредієнти в одній мисці до однорідності.
  6. Обмісіть тісто і розділіть його на дві частини. Розкачайте кожну частину в тонкий пласт (товщиною близько 5 мм).
  7. Намажте кожен пласт половиною часникового масла.
  8. Скрутіть пласт у рулет і викладіть у змащену олією форму для хліба.
  9. Накрийте рулети плівкою і залиште на 30 хвилин, щоб вони підійшли.
  10. Випікайте хліб в розігрітій до 200°C духовці протягом 20-25 хвилин, або поки хліб не стане золотистим і прозвучить глухий звук при постукуванні по його дну.
  11. Дайте хлібу охолонути у формі протягом 10 хвилин перед вийманням на решітку для повного охолодження.

Корисні поради для випічки домашнього хліба

  • Використовуйте якісні інгредієнти.
  • Ретельно вимішуйте тісто.
  • Залишайте тісто для вистоювання.
  • Випікайте хліб при високій температурі.