Чому варто випікати домашній хліб?
- Контроль над інгредієнтами
- Економія коштів
- Свіжість
- Задоволення від процесу
Класичний білий хліб
Інгредієнти:
- 500 г пшеничного борошна
- 1 ч. л. сухих дріжджів
- 1 ч. л. цукру
- 1 ч. л. солі
- 250 мл теплої води
Приготування:
- У великій мисці змішайте борошно, дріжджі, цукор і сіль.
- Додайте теплу воду і замісіть мяке, еластичне тісто.
- Викладіть тісто на злегка присипану борошном поверхню та обімніть його до гладкості.
- Змастіть миску олією і викладіть у неї тісто. Накрийте плівкою і поставте в тепле місце на 1-2 години, або поки тісто не збільшиться вдвічі.
- Обмісіть тісто, що підійшло, і сформуйте з нього батон.
- Викладіть хліб на деко, застелене пергаментом, і випікайте в розігрітій до 200°C духовці протягом 30-40 хвилин, або поки хліб не стане золотистим і прозвучить глухий звук при постукуванні по його дну.
- Дайте хлібу охолонути на решітці перед нарізкою та вживанням.
Цільнозерновий хліб
Інгредієнти:
- 300 г цільнозернового борошна
- 200 г пшеничного борошна
- 1 ч. л. сухих дріжджів
- 1 ч. л. цукру
- 1 ч. л. солі
- 250 мл теплої води
- 2 ст. л. лляного насіння
- 2 ст. л. соняшникового насіння
Приготування:
- Змішайте обидва види борошна, дріжджі, цукор і сіль в одній мисці.
- Додайте теплу воду і перемішайте ложкою.
- Насипте лляне та соняшникове насіння, вимісіть тісто до однорідності.
- Змастіть миску олією, викладіть тісто і накрийте плівкою. Залиште в теплому місці на 1-2 години, або поки тісто не збільшиться вдвічі.
- Обмісіть тісто і розділіть його на дві частини. Сформуйте батони і викладіть їх на деко, застелене пергаментом.
- Накрийте батони плівкою і залиште на 30 хвилин, щоб вони підійшли.
- Випікайте хліб в розігрітій до 220°C духовці протягом 30-35 хвилин, або поки хліб не стане золотистим і прозвучить глухий звук при постукуванні по його дну.
- Дайте хлібу охолонути на решітці перед нарізкою та вживанням.
Часниковий хліб
Інгредієнти для тіста:
- 300 г пшеничного борошна
- 1 ч. л. сухих дріжджів
- 1 ч. л. цукру
- 1 ч. л. солі
- 200 мл теплої води
- 2 ст. л. оливкової олії
Інгредієнти для часникового масла:
- 100 г вершкового масла, розмякшеного
- 3 зубчики часнику, подрібнених
- 1 ч. л. сушеного орегано
- 1 ч. л. сушеного базиліка
- сіль і перець за смаком
Приготування:
- Для тіста змішайте борошно, дріжджі, цукор і сіль в одній мисці.
- Додайте теплу воду і оливкову олію і замісіть мяке тісто.
- Викладіть тісто на злегка присипану борошном поверхню та обімніть його до гладкості.
- Змастіть миску олією і викладіть у неї тісто. Накрийте плівкою і поставте в тепле місце на 1-2 години, або поки тісто не збільшиться вдвічі.
- Для часникового масла змішайте всі інгредієнти в одній мисці до однорідності.
- Обмісіть тісто і розділіть його на дві частини. Розкачайте кожну частину в тонкий пласт (товщиною близько 5 мм).
- Намажте кожен пласт половиною часникового масла.
- Скрутіть пласт у рулет і викладіть у змащену олією форму для хліба.
- Накрийте рулети плівкою і залиште на 30 хвилин, щоб вони підійшли.
- Випікайте хліб в розігрітій до 200°C духовці протягом 20-25 хвилин, або поки хліб не стане золотистим і прозвучить глухий звук при постукуванні по його дну.
- Дайте хлібу охолонути у формі протягом 10 хвилин перед вийманням на решітку для повного охолодження.
Корисні поради для випічки домашнього хліба
- Використовуйте якісні інгредієнти.
- Ретельно вимішуйте тісто.
- Залишайте тісто для вистоювання.
- Випікайте хліб при високій температурі.