Мясо – один з найважливіших інгредієнтів української кухні. Воно використовується в різноманітних стравах, від простих буденних до святкових шедеврів. Українські рецепти страв з мяса відрізняються насиченістю смаку, використанням ароматних спецій і приправ, а також традиційними методами приготування. У цій статті ми зібрали найкращі класичні рецепти мясних страв, які стануть прикрасою вашого столу.
Борщ з мясом
Інгредієнти:
* 500 г яловичиниn* 1 кг бурякаn* 300 г капустиn* 300 г картопліn* 200 г морквиn* 200 г цибуліn* 100 г томатної пастиn* 3 л водиn* Сіль, перець, лавровий лист за смаком
Приготування:
1. Мясо залити холодною водою, довести до кипіння, зняти піну і варити 1,5-2 години до мякості.n2. Буряк нарізати соломкою і загасити на сковороді з томатною пастою.n3. Картоплю, моркву і цибулю нарізати кубиками.n4. Капусту нашаткувати.n5. Коли мясо звариться, додати в бульйон картоплю, моркву і цибулю, варити до напівготовності.n6. Додати буряк і капусту, варити ще 15-20 хвилин.n7. Заправити борщ сіллю, перцем, лавровим листом і дати настоятися протягом 30 хвилин.
Котлети по-київськи
Інгредієнти:
* 500 г курячого філеn* 50 г вершкового маслаn* 50 г зелені (петрушка, кріп)n* 100 г панірувальних сухарівn* 2 яйцяn* Сіль, перець за смаком
Приготування:
1. Куряче філе розрізати вздовж і відбити до тонкого стану.n2. Вершкове масло змішати із зеленню, сіллю і перцем.n3. На край філе викласти ложку масляної начинки.n4. Згорнути філе рулетиком, закріпити зубочистками.n5. Обваляти рулетики в панірувальних сухарях, занурити в яйце і знову в сухарях.n6. Обсмажити котлети у фритюрі або на сковороді з великою кількістю олії.
Тушковане мясо з картоплею
Інгредієнти:
* 500 г свинини або яловичиниn* 500 г картопліn* 150 г цибуліn* 150 г морквиn* 100 мл томатного сокуn* 300 мл водиn* Сіль, перець за смаком
Приготування:
1. Мясо нарізати шматочками, обсмажити на сковороді до румяної скоринки.n2. Цибулю і моркву нарізати кубиками і обсмажити до мякості.n3. У каструлю або мультиварку викласти мясо, овочі, томатний сік і воду.n4. Тушкувати на повільному вогні протягом 1,5-2 годин до мякості мяса і картоплі.n5. При подачі посипати зеленню.
Шашлик
Інгредієнти:
* 1 кг свинини або бараниниn* 200 г цибуліn* 100 мл оліїn* 50 мл винного оцтуn* 1 ст.л. соліn* 1 ч.л. чорного меленого перцюn* Спеції за смаком
Приготування:
1. Мясо нарізати кубиками, залити маринадом з цибулі, олії, оцту, солі і перцю. Додати спеції за бажанням (лавровий лист, розмарин, базилік).n2. Залишити маринуватися в холодильнику не менше 3-4 годин.n3. Нанизати мясо на шампури, чергуючи з цибулею.n4. Смажити на мангалі над розпеченим вугіллям до золотистої скоринки.
Поради щодо приготування мясних страв:
- Для приготування страв використовуйте свіже і якісне мясо.
- Не бійтеся експериментувати зі спеціями і приправами, адже вони надають стравам неповторного смаку і аромату.
- Маринування мяса дозволяє зробити його більш мяким і соковитим.
- При тушкуванні або варінні мяса додайте у воду лавровий лист, чорний перець горошком і інші спеції.
- Перед обсмажуванням обваляйте мясо в борошні або панірувальних сухарях, щоб утворилася хрустка скоринка.
- Подавайте мясні страви з улюбленим гарніром: картоплею, рисом, макаронами або овочами.
Класичні українські рецепти страв з мяса – це не просто спосіб нагодувати свою сімю. Це також данина традиціям, культурна спадщина нашого народу. Готуйте з любовю, експериментуйте зі смаками і ароматами, і нехай ваші кулінарні шедеври радують вас і ваших близьких.